RETETE TRADITIONALE

      Invata sa faci in casa preparate speciale pentru masa de Paste alaturi de www.desarbatori.ro!
Propune reteta: Ai o reteta mai buna care crezi ca si-ar gasi locul perfect in aceasta sectiune? Click aici!
 

Drob

Ingrediente

  • organele de la un miel (sau 800 g ficatei de pasare)
  • 3-4 oua
  • 1 prapure sau pesmet
  • 4 fire de usturoi verde
  • 5-7 fire de ceapa verde
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura marar
  • sare si piper

Mod de preparare

      Se spala bine organele in apa rece. Odata curatate, se pun la fiert in apa rece (fara sare) circa 30 de minute spuma si se fierb circa 20-30 de minute, apoi se lasa sa se raceasca putin (cat sa le puteti lua cu mana).
      Organele fierte se dau prin masina de tocat impreuna cu toate ingredientele (fara oua). Se gusta de sare si piper si se adauga si ouale batute cu furculita. Se amesteca bine pana cand se obtine o pasta inchegata, nefaramicioasa. Daca mai este faramicioasa se pot pune 2-3 linguri de smantana sau inca un ou. Daca nu aveti prapure se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu pesmet.
      Prapurele se spala in cateva ape. Se pune prapurele pe fundul tavii cu marginile in afara, se pune carnea, iar cu prapurele ramas in afara se acopera. Se da la cuptor aproximativ 50 de minute pana se rumeneste frumos. Se scoate din tava dupa ce se raceste si se pastreaza in frigider invelit in folie de plastic.

 

Pasca

Ingrediente

  • 700 g faina
  • 25 g drojdie
  • 5 oua
  • 600 g branza (dulce sau telemea, dupa preferinte)
  • 6-7 linguri de zahar
  • 1/2 lingurita de sare.

Mod de preparare

      Pregatiti un aluat din faina, 1 ou, 25 g drojdie, sare, 2 linguri de zahar si apa si il framantati cam 15-20 minute. Lasati-l la dospit aproximativ 1 ora si jumatate ca sa creasca si sa devina pufos.
      Intre timp pregatiti compozitia amestecand bine cu o furculita sau cu mixerul branza, 4 oua, 4-5 linguri de zahar, un praf de sare.
      Dupa ce a crescut, impartiti aluatul in trei: din doua parti intindeti cate o foaie de 2 cm grosime. Cu prima “imbracati” tava de cuptor unsa cu ulei si puneti peste ea compozitia de branza. Acoperiti-o cu cealalta foaie de aluat. Cu ultima parte, rulati trei bucati pe care le impletiti pentru a da forma crucii de pe pasca. In plus puteti opri putin aluat pentru cateva mingiute cu care sa ornati marginile.

 

Friptura de miel

Ingrediente

  • pulpa de miel (aproximativ 2kg)
  • 200 g slanina afumata
  • o jumatate de lamaie
  • usturoi
  • cimbru, sare, piper boabe
  • un pahar de vin alb
  • 100 ml ulei

Mod de preparare

      Carnea se freaca bine cu lamaie, cimbru si mujdei, iar peste carnea astfel pregatita se pun felii subtiri de slanina. Se pune carnea in vas si se adauga uleiul, boabele de de piper si circa 200 ml de apa sau supa.
Se da la cuptor, la foc iute, dupa o ora adaugandu-se si vinul.
Cand friptura se rumeneste, se inchide focul si se lasa sa se raceasca.

 

Stufat de miel

Ingrediente

  • 750 grame carne de miel
  • 3-4 legaturi de ceapa verde
  • 1-2 legaturi de usturoi verde
  • 2 linguri untura (sau 50 grame ulei)
  • 1 lingurita faina
  • 1 lingura de bulion
  • 1 pahar de bors

Mod de preparare

      Se taie carnea in bucati si se prajeste in grasime. Se taie ceapa si usturoiul in bucatele cat mai mici si se calesc in restul de grasime. Apoi se pun in cratita, impreuna cu carnea, se adauga faina, borsul (fiert si limpezit in prealabil) indoit cu apa, sarea si bulionul. Dupa ce incepe sa fiarba, se da la cuptor pana scade cat trebuie.

 

Ciorba de miel

Ingrediente

  • 1,5 kg miel (partile cu oase)
  • 750 ml bors
  • 100 g orez
  • 2 morcovi
  • o ceapa mare
  • 1 pastarnac
  • o radacina de patrunjel
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • 2 legaturi de leustean
  • 1 galbenus
  • 100 g smantana
  • sare

Mod de preparare

      Carnea se spala si se curata, se portioneaza si se sareaza, lasandu-se deoparte o jumatate de ora. Apoi se pune la foc intr-o oala mare, astfel incat apa sa acopere bine carnea, dar sa mai ramana loc si pentru bors, care va fi adaugat mai tarziu. Morcovii, ceapa, pastranacul si radacina de patrunjel se toaca marunt si se pun si ele la fiert dupa cicarca 15 minute.
      Cand e aproape fiert se adauga si orezul (fiert in prealabil) si spre final leusteanul si borsul. Odata toate acestea adaugate, ciorba se lasa sa dea in cateva clocote si se gusta de sare. La sfarsit se drege cu galbenusul batut cu smantana si patrunjelul tocat marunt. Se serveste fierbinte.


string(8) "10.1.1.1" int(3306) NULL