SIMBOLURI PASCALE

      Pe masura raspandirii crestinismului, simbolurile si evenimentele de primavara au fost asociate cu Sarbatoarea Invierii. Iata ce ne duce imediat cu gandul la Paste:

Ouale rosii

Este unul din cele mai vechi simboluri pascale din lume. Forma sa ovala inglobeaza picatura de ploaie si semintele, doua elemente datatoare de viata. Oul insusi reprezinta viata si reinnoirea naturii, cu atat mai mult cu cat pasarile isi depun ouale in aceasta perioada, importanta sa fiind amplificata de faptul ca popoare precum persii sau egiptenii au credinta ca viata a inceput de la un ou. In antichitate, in Roma, China si Grecia, ouale se daruiau ca si cadouri de primavara, iar in Evul Mediu membrii familiei regale daruiau oua invelite in foi de aur.
      Obiceiul vopsirii oualor este inca practicat in Europa si Asia, dar spre deosebire de alte regiuni, unde obiceiul chiar a disparut, la noi a ajuns a fi o adevarata arta prin tehnica, materialele si simbolistica folosite.
      In folclor exista diverse legende despre inrosirea oualor, cea mai raspandita fiind cea conform careia Maica Domnului, venind la fiul sau, a asezat cosul langa cruce, acestea inrosindu-se cu sangele lui Iisus. Vazand ouale rosii, Hristos a spus: "De acum inainte faceti si voi oua rosii intru aducere aminte de rastignirea mea".
Rosul simbolizeaza pe de o parte focul, care purifica, precum si sangele Domnulu, rastignit pentru mantuirea pacatelor omenirii.
      Ciocnitul oualor reprezinta sacrificiul divinitatii pentru iertarea pacatelor si se bazeaza pe reguli clare: barbatul sau persoana mai in varsta rosteste "Hristos a inviat!" si ciocneste capul oului de cel al partenerului, care raspunde prin formula "Hristos a inviat!" Traditia populara considera oul rosu ca avand puteri tamaduitoare si de indepartare a raului, aducand sanatate, frumusete si spor.

Mielul

Era deseori adus drept sacrificiu catre Dumnezeu, adus de catre poporul evreu. Prin extrapolare, Iisus s-a sacrificat intru iertarea pacatelor omenirii. Astfel, crestinii au vazut in miel un simbol al Invierii si multe sunt popoarele care servesc miel la masa de Paste.
      Cea mai veche rugaciune de binecuvantare a mieilor a aparut in secolul VII d.Hr., intr-o manastire din Italia, iar in urmatoarea perioada obiceiul de a consuma miel la masa de Paste a fost adoptat de catre insusi Papa.
Utilizarea mielului s-a dezvoltat in timp, astfel ca in prezent mielul apare pe masa pascala si sub forma de fursecuri.
      Totodata, se considera aducatoare de noroc vederea unui miel, in special in aceasta perioada; diavolul poate lua forma oricarui animal, mai putin cea a unui miel, acesta fiind un simbol religios.
Vezi retete speciale pe baza de miel, pentru Masa de Paste!

Iepurasul

Iepurasul, ca simbol al Pastelui si mesager al cadourilor pentru copii, isi are originea in Germania, unde e mentionat in carti inca din secolul al XVI-lea.
In dimineata de Paste copiii asteapta cu nerabdare cadourile iepurasului care sunt in general ascunse prin casa sau gradina. Daca initial era vorba de figurine de ciocolata reprezentand iepurasi sau oua de ciocolata oferite copiilor, incet incet s-a adoptat ideea de a oferi cadouri tuturor celor dragi. Citeste mai multe despre iepurasul de Paste! Click aici

Pasca

Pasca este un cozonac rotund, din aluat dospit umplut cu branza de vaci, stafide, smantana etc, care se mananca de obicei la Pasti de catre crestinii ortodocsi. Fata este impodobita cu aluat rasucit si la mijloc se face o cruce. Conform traditiei, cojile oualor folosite la pregatirea acesteia sa fie aruncate intr-o apa curgatoare, iar inainte sa fie bagata la cuptor se rostesc cuvintele "Cruce-n casa,/ Cruce-n piatra,/ Dumnezeu cu noi la masa,/ Maica Precesta pe fereastra".
      Povestea spune ca Iisus, umbland cu Apostolii, a fost foarte bine primit de un om, care la plecare le-a dat si paine pentru drum, fara ca acestia sa bage de seama. In timp ce mergeau, Apostolii l-au intrebat de Iisus cand cade Pastele, iar acesta le-a raspuns: "Cand veti gasi paine de grau in traistele voastre". De atunci femeile pregatesc pasca numai din faina curata de grau, cernuta printr-o sita deasa.
Invata sa faci si tu pasca de Paste!

Crucea

Crucea este unul din cele mai vechi si raspandite simboluri ale umanitatii, fiind asociat cu divinitatea inca de la aparitia primelor civilizatii istorice. Aceasta a fost declarata simbol al crestinatatii in anul 325 d.Hr. de catre imparatul Constantin, in cadrul Consiliul de la Niceea.
      Mantuitorul a restabilit echilibrul intre Divinitate si oameni prin jertfa sa pe cruce, a luat asupra sa toate nelegiuirile noastre, asadar aceasta reprezinta un element al mantuirii fiintei umane si dovada nemarginitei iubiri a lui Dumnezeu pentru creatia sa.
      Moartea pe cruce se desavarseste prin Inviere, care a innoit firea umana, definitivandu-se astfel procesul de innoire si indumnezeire a omului. In acest context, crucea insasi are puterea de a produce Invierea, de a birui asupra raului si mortii.
      Asadar intre inviere si cruce exista o legatura nevazuta, acestea completandu-si reciproc valorile simbolice.

Lumanarea de inviere

In noaptea Invierii credinciosii care merg la slujba iau cu ei o lumanare. Aceasta este aprinsa la miezul noptii de la preot, care ii indeamna sa vina sa ia lumina in timp ce canta "Hristos a inviat..." si o tin astfel aprinsa pe toata durata slujbei. Dupa incheierea acesteia, fiecare om se intoarce cu lumina acasa.
      Lumanarea este stinsa in grinda casei si multi o pastreaza tot timpul anului pentru a o aprinde in caz de primejdie sau in timpul furtunilor.
Aceasta este simbolul suprem al Invierii, al biruintei vietii, luminii si bunatatii divine asupra a tot ceea ce este rau pe pamant.